BMW 520i 1988

Tämä vuonna 2002 hankittu 520i ei ollut kovin kummoinen projekti, melko ehjä auto, mutta opiskelijabudjetilla huollettu viimevuodet. Pyyhkijät rispaantuneet, yksi vääränmallinen jarrulevy, kuskin penkissä reikiä jne.
Joten kaikki jarrulevyt uusiksi ja pyyhkijät yms. huolto-osat vaihtoon, ehjät keskikyynärnojilla varustetut etupenkit vanhojen tilalle ja tästähän tuli ihan näpsäkkä käyttöauto.

 Kaukana takana on ajat jolloin Helsingin Sanomat oli ainoa paikka selata myynti-ilmoituksia. Nekin niin kallita rivihinnoiltaan että kaikki yritti lyhennellä sanat mahtumaan kahteen riviin. Yritä niistä sitten tulkita mitä myyjä yrittää sanoa.

Nykyaika on niin helppoa, haetaan internetistä myynti-ilmoitukset, tarvittaessa katsotaan miltä se E34 näyttää mustana, imuroidaan kommunikaattoriin sähköpostit ja yhteystiedot ja nippu seteleitä taskussa käydään hakemassa auto pois.
...tai ei tuo setelipuolikaan enää 2002 toiminut, pankkiin kun meni sanomaan että nostan 5000e tililtä niin kassa siihen ensin että ei heillä taida olla niin paljoa holvissa, pitäisi ilmoittaa etukäteen. Siis vaivainen viisituhatta... 

hankintavalineet.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talvinen kuva  talven pahin lumimyräkkä matkalla Messilään, auto juuri sammutettu ja heti lumen peitossa, takavaloista pienet pisteet pysyneet sulina ajon aikana.

Tässä autossa oli kuitenkin yksi vika, se ei ollut automaattivaihteinen. Tämän vian korjaamiseksi aloin tehdä valmisteluja, kun tuli halvalla myyntiin uudempaan malliin kuuluva 2 litrainen 24 venttiilinen projektimoottori ja automaattivaihteisto niin nehän piti käydä ostamassa. Kunnosta ei ollut tarkempaa tietoa koska omistaja oli ostanut auton toimimattomana purettavaksi ja hän oli kiinnostunut ainoastaan auton korista kolaroidun varaosiksi. Samoihin aikoihin tuli myyntiin myös isompaan koneeseen vaihdon johdosta "riesaksi nurkkiin jäänyt" samanlaisen koneen täydellinen alakerta, vain 170tkm ajettu ja hinta 50e. Oli pakko ostaa.

Mutta projekti venyi, eikä vaan tullut aloitettua käytännön toimia, lopulta kokeilin jopa helpompaa reittiä: Koska harrastajien palstoilla jatkuvasti joku kyseli kuinka saa automaattiveihteisensa manuaalivaihteiseksi niin laitoin ilmoituksen että tämä vaihdetaan päikseen automaattivaihteiseen Bemariin, kaupanpäälle saisi nuo tehokkaammat 24 venttiiliset koneet...

...vaan ilmoituspa toikin tuloksia heti ja Hämeenlinnasta tarjottiin suunnilleen samanikäistä automaattivaihteista 730iA mallia vaihtoon. No mikäs siinä, jotta saisin samalla tilaa talliin niin annoin mukaan kaikki tallissani olevat kutoskoneet, nuo 24 venttiiliset sekä pari samanlaista 12 venttiilistä kuin autossa vakiona oleva.

Evästin vielä että koneet on projektikoneita ja kannattaa varmuuden vuoksi purkaa ja vaihtaa se parempi alakerta niin saa hyvän koneen eikä tule yllätyksiä. Samoin automaattivaihteisto kannattaa tarkistaa jos sitä aikoo käyttää johonkin autoon.

Se mitä seuraavaksi tapahtui on yksi harrastesivujen klassikoita :-)
Uusi omistaja veikin auton ja koneet suoraan seuraavana päivänä Bemuosaan komennolla, vaihtakaa kone ja vaihteisto näihin. Pientä riskin poikasta oli ilmassa kun koneen avaaminen ja parhaista osista kasaaminen olisi ollut liian kallista niin käskettiin laittaa tavarat nokalle ja kokeillaan.
Mutta lukekaa itse :-)

 http://www.btcf.fi/forum/showthread.php?t=4114&highlight=lassi-s