BMW 316    1980

Pikainfo: BMW 316, korimalli E21, 4-syl. tilavuus 1.6 litraa, 90 hv, kiihtyvyys 12.5 s, huippunopeus 163 km/h, valmistusvuodet 06/1975-12/1981. Hinta uutena keväällä 1980 alk.62950mk.

Tästä alkoi minun BMW harrastus: 

Vuonna 1987 ostin Autovahinkokeskuksesta 7 vuotta vanhan, vuosimallin – 80 BMW 316:n projektiksi. Auto (ULX-806) oli varastettu ja siitä oli viety etupään pellit, tuulilasi, penkit, korisarja, takalasin ritilä, vanteet, takalamppujen välistä sokkovalopaneeli, yms. Kaikki viedyt lisävarusteet oli tuon ajan hittivarusteita joita ei tuolloin vielä ihan joka ”taunukseen” ollut edes tarjolla.
 Auto juuri tuotu kotitalliin Munkkivuoreen.

316_-80_ostokunto_vuonna-87_-p.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 2. Puuttuvat osat hain Juvanmalmilta purkaamosta joka toi purkuautoja Saksasta, siitä muodostui jatkossa hovihankintapaikkani sillä sieltä sai mitä tahansa BMW osaa, joko heti tai tilaamalla. Tässä ”Siperia opettaa oppitunti numero 1": Vuosimallin –79 hiekkapelti ei käy vuoden –80 koriin, etupalkit tulee tässä edemmäksi kuin aiemmissa vuosimalleissa.
Kuva 3. Asia ratkeaa kätevästi leikkelemällä hiekkapeltiä ja peittämällä se spoilerilla. Kamei korisarja oli tuolloin halvin tarjolla olevista maksaen silti parintuhannen markan luokkaa, BBS ja vastaavat taisi olla kolmisen tuhatta ja siitä ylöspäin. Korisarja sovitettiin paikoilleen, mutta purettiin maalauksen ajaksi pois sillä ne maalattiin muovimaaleilla. Auton verhoilu oli sininen joten löytynyt penkkisarja verhoilutettiin tummansinisellä alkuperäismallin mukaiseksi.
Kuva 4. Auto lopullisessa asussaan arkisena käyttöautona, perä alhaalla koska parkkeerattu luiskaan, syy paljastuu myöhemmissä tarinoissa. Rekisteröitäessä auto sai kilvet BHB-356.

------------------

Tiesittekö juipit :-) että vielä ihan lähihistoriassa Suomeen ei saanut tuoda edes romuautoa ilman että siitä piti maksaa uuden vastaavan auton täysi autovero, alle 50% autosta sai tuoda ilman veroseuraamusta. Ei ollut mitään merkitystä rekisteröitiinkö vai ei, rajan ylitys riitti veroseuraamukseen. Kyllä oli virkamiehillämme älykkyys kohdallaan, jos itse harrastaa pitsinnypläystä niin toki kaikki muut harrastukset täytyy saada kiellettyä, näin menee valitettavan monen ajatustenkulku. Verokertymästä ei ole kyse, ne kyllä saadaan kerättyä.
Jotenkin jostakin tulee idiootti-sana mieleen sanoista valmisteleva virkamies ja poliitikko yhteydessä...

Tässä esimerkki:Saksasta puoliksi sahattuna tuotu vuoden -80 323i.
Pekettiin kuului myös taka-akselisto ja alkuperäiset tuplapakoputket. Kaikki tasarahaan 10000mk.

70-luvun lopulla BMW 323i oli tehokkaimpia massatuotanto perheautoja joten se oli tietysti kovasti kiinnostava.
 Löytyi netistä VM:n juttu 70-luvun lopulta, sivu1     sivu2
Vaan oli ne harvat suomeen tuodut niin kalliita että ajattelin rakentaa sellaisen ihan itse...
Kun 316 alkoi tuntua lussulta niin tietysti BHB-356 oli se auto johon tämän tekniikan ruuvailin, korit on molemmissa samat joten muutettu auto oli aivan vastaava kuin alkuperäiset. Ja johan lähtee :-)

Muutoskatsastuskin oli 15 min läpihuutojuttu kun auto oli kaikilta osilta huolellisesti muutettu ja vielä kun oheisen dokumentin esitin konttorilla niin se oli siinä. 

Pikainfo:BMW 323i, korimalli E21, 6-syl. tilavuus 2.3 litraa, 143hv, huippunopeus 190 km/h, valmistusvuodet 11/1977-10/1982

E21 tietoa